Spevácky súbor Prešovčatá oslavoval 29. narodeniny vo Švajčiarsku

24.03.2003 Celý región

S mimoriadne dobrými ohlasmi na svoje koncerty vo Švajčiarsku sa vrátil domov v pondelok 17. marca detský spevácky súbor Prešovčatá umeleckej agentúry REMIRE...
S mimoriadne dobrými ohlasmi na svoje koncerty vo Švajčiarsku sa vrátil domov v pondelok 17. marca detský spevácky súbor Prešovčatá umeleckej agentúry REMIREDO Bernarda Hersteka v Prešove. Počas turné od 12. marca si pripomenul aj svoje 29. narodeniny.

Oslava sa konala na koncerte blízko hlavného mesta Bern za účasti miestnej honorácie a zástupcov diplomatického zboru vedeného chargé d´ affaires SR Andrejom Tabačíkom. Súbor príjem zo vstupného na koncertoch vo Švajčiarsku venuje združeniu Barlička. Dovedna ide 1940 švajčiarskych frankov. Mali by ich odovzdať na dobročinnom koncerte Prešove.
Prešovčatá počas turné vystupovali hlavne pre slovenských krajanov a ich hostí. Spievali celý svoj najnovší repertoár vrátane čísiel zo svojho muzikálového predstavenia V pesničke nás detí slovenský zvyk letí.
Herstek informoval, že Prešovčatá stihli byť počas turné aj krstnými sudičkami. Je to už druhý prípad za sebou. Vlani v Taliansku pokrstili 9-mesačnú Iru, teraz v nedeľu sme asistovali pánu pastorovi pri krste čipernej slečny Marlen Sturzmegger, ktorá sa už tiež zbavila perinky. Spievali Herstekovu hymnickú skladbu Missa Liberorum in F.
Aj súčasný súbor má podľa vedúceho veľmi dobrých detských spevákov. Kedysi známu pieseň Družba interpretovala Anamária Adamová, vo Švajčiarsku ju spieval jej syn Martin Jeriga. Súrodenci Červeňákovci, Petra Stracenská, Evka Boľanovská, Betka Lipovská a mnohé ďalšie deti nemajú problém zaspievať sólo, či zabaviť publikum. Medzi najlepších sólistov v histórii súboru patrí Ivana Sovičová. Excelovala v najnovšej piesni Prešovčiat Vetríček s textom Štefana Baláža. Podfarbovala ju hrou na flautu mladučká Klaudia Michalčinová.
(jj)
 

Vyberte región